Voita arvonnassa aurinkopaneelit tai viemäriremontti omakotitaloosi!

Nuoret tekijät uusivat johtamistapoja perinteisellä alalla – syntyi menestyskonsepti

Jaa artikkeli:

Maanantaiaamu putkisaneerauksiin erikoistuneessa LVIturvassa alkaa työnantajan tarjoamalla aamupalalla. Aamupalan yhteydessä Turun myyntipäällikkö Anton Koski, 22, käy tiiminsä kanssa läpi viikon tavoitteet.

Tavoitteet muodostavat rungon viikon ohjelmalle. Ei ole kummallista, että tiimin jäsenet ovat paikallistasolla menestyneitä urheilijoita. Terve kilpailuhenkisyys auttaa hyviin tuloksiin myös myyjän työssä.

– Tiimimme työntekijät ovat menestyneet nimenomaan joukkuelajeissa, alleviivaa Anton. Yhteistyötaito on viime kädessä kunnianhimoa tärkeämpää. Koko yrityksen toiminta rakentuu yhteistyölle.

LVIturvassa ei ole johtajia perinteisessä mielessä. Johtoportaan päätökset tehdään ohjausryhmissä, joiden jäsenet vaihtuvat tasaiseen tahtiin. Ohjausryhmään pääsy ei vaadi tiettyä asemaa yrityksessä vaan on avoin kaikille työntekijöille.

– Johtajien ja esimiesten tehtävä on koota porukka ja saada hyviä päätöksiä aikaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

Suomalainen LVI-innovaatio teki sen ensimmäisenä maailmassa

Alusta asti oli selvää, ettei putkifirmaa perusteta ränsistyneeseen teollisuushalliin kaupungin laitamalle ja jäädä odottamaan asiakkaiden yhteydenottoja. Oli erotuttava.

Yrityksen perustajat Juhana Kilpeläinen ja Juha-Matti Kemppainen ottivat mallia menestyneistä nykyaikaisista kasvuyrityksistä. He alkoivat kehittää täysin asiakaslähtöistä palvelukonseptia, jota alalla ei oltu vielä nähty. 

Idea oli yksinkertainen: pelastetaan omakotitaloja vesivahingoilta ennen kuin putket pamahtavat ja aiheuttavat kalliin vesivahingon.

Kehitystyön tuloksena syntyi uusi palvelukonsepti. Nuoret putkimiehet alkoivat tiettävästi ensimmäisenä maailmassa tehdä omakotitalojen viemäriremontteja sukitusmenetelmällä. 

Menetelmää oli aiemmin käytetty vain kerrostaloissa, joissa viemäriputket ovat paksumpia. Sukitusmenetelmä tarkoittaa, että viemäriputkiin sujutetaan uusi putki, jolloin vanhoja putkia ei tarvitse purkaa eikä rakenteita repiä auki. Käytännössä vanha putki kunnostetaan.

Verraton konsepti vaatii omanlaisensa perehdytysjakson

Konsepti osoittautui menestykseksi, jota useat toimijat ovat sittemmin kopioineet. Voimakkaan kasvun myötä oli uusien työntekijöiden perehdytykseen kehitettävä omanlaisensa malli.

Anton aloitti LVIturvassa kotiuduttuaan armeijasta kesällä 2016. Hän muistelee ensimmäisten kahden viikon olleen kuin toisinto armeijan alokaskaudelta. Uusia työntekijöitä aloitti kerralla iso joukko, ohjelmaa oli paljon ja ihmiset tutustuivat toisiinsa nopeasti.

– Tunsi itsensä tervetulleeksi, kun kaikki oli valmiiksi katettu käyntikortteja myöten. Työnantaja oli järjestänyt hotellimajoituksen ja iltaisin oli vapaata. Oli mukava aloittaa samalta viivalta muiden kanssa, Anton kuvailee vauhdikasta alkua.

Perehdytysjakson aikana myyntialokkaat tutustuvat nuorekkaan yrityksen arvoihin ja toimintatapoihin. He näkevät työntekoa remonttikohteissa ja oppivat myynnin saloja kokeneemmilta tekijöiltä.

Avoin yrityskulttuuri luo ilmapiirin, jossa jokaisella on mahdollisuus ylittää itsensä. Työnantaja on parhaimmillaan työkaveri, joka tsemppaa yksilöä kehittymään. Anton on siitä elävä esimerkki. Puolen vuoden talossa olemisen jälkeen hänet nimettiin Varsinais-Suomen myyntipäälliköksi. 

Entä mikä on merisotakoulun käyneen nuoren myyntipäällikön näkemyksen mukaan johtamisessa tärkeintä?

– Esimerkin voima on käskyä vahvempi. Ja kun vaistoaa, että työntekijä janoaa lisää vastuuta, vastuuta kannattaa antaa. 

Alkuvuodesta LVIturva valittiin toistamiseen yhdeksi Suomen parhaimmista työpaikoista, tänä vuonna sijoituksella kuusi. Palkintogaalaan ei tietenkään osallistunut vain yrityksen ylin porras vaan edustamassa oli 30 työntekijän joukko kaikilta osastoilta, mikä erotti yrityksen muista juhlavieraista.

Jaa artikkeli: