Voita arvonnassa aurinkopaneelit tai viemäriremontti omakotitaloosi!
Suomi on tuhansien vesivahinkojen maa, minkä takia vuotovahingot ja vakuutukset ovat maassamme jatkuva puheenaihe. Moni saattaa ajatella, että koska heillä on vakuutukset kunnossa, ei mahdollinen vesivahinko tule aiheuttamaan sen kummempia kustannuksia. Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen.
Finanssialan Keskusliiton vuotovahinkoselvityksen mukaan 13 % vesivahinkoihin liittyvistä korvauspäätöksistä on ollut kielteisiä. Toisin sanottuna vakuutusyhtiöt jättävät joissain tilanteissa vesivahinkoja korvaamatta. Tämä näkyy myös vahinkojen korvausmäärissä: vuotojen aiheuttama vahinko oli keskimäärin noin 9 000 €, mutta keskimääräinen korvaus oli tätä noin 2 000 € pienempi. Omakotitaloissa suurimmat erot vahingon ja korvauksen välillä olivat lämmitysverkosto-, viemäri- ja kylmän käyttöveden vuodoissa.
Selvityksessä tarkasteltiin myös erikseen vuodon aiheuttajia niissä tapauksissa, joissa korvauspäätös on ollut kielteinen. Paljastui, että näissä tapauksissa vauriot syntyivät yleisimmin rakennus-, työ-, suunnittelu- tai asennusvirheestä. Muita yleisiä syitä olivat
• hoidon tai huollon laiminlyönti
• mekaaninen rikkoutuminen
• korroosio eli syöpyminen
• käyttäjän virhe tai huolimattomuus
Kun keskustellaan vesivahinkoon liittyvistä riskeistä, saattaa joku todeta, että hänellä on asian suhteen kaikki kunnossa vakuutusten ansiota. Tästä voi jo arvata, ettei henkilö ole ikinä kokenut vakavaa vesivahinkoa.
Omakotiasujan vakuutusasioiden on toki suositeltavaa olla kunnossa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vaikka vakuutus korvaisikin vesivahingon tai osan siitä, se ei estä vahinkoa. Vesivahinko voi olla äärimmäisen ikävä ja jopa traumaattinen kokemus; kustannukset voivat olla kymmeniä tuhansia euroja ja asuminen evakossa voi sekoittaa arjen useammaksi kuukaudeksi. Lisäksi ”paperisota” vakuutusyhtiön kanssa saattaa pitkittyä ja näin vaatia asukkailta runsaasti aikaa ja vaivaa. Pahimmillaan vuotovahinko aiheuttaa myös terveysriskin.
On siis ensiarvoisen tärkeää, että vesivahinko pyritään välttämään. Voit lukea asiasta tarkemmin vesivahinkoon keskittyvästä blogikirjoituksestamme.
Vuotovahinkoselvityksen mukaan yleisimpiä vesivahingon syntymekanismeja ovat mekaaninen rikkoutuminen ja syöpyminen. Nämä mekanismit käsittävät yli 70 % kaikista vuotovahingoista. Onneksi tämän tyyppisiä vahinkoja voidaan estää tehokkaasti tekemällä putkiremontti ajoissa. Myös vakuutusyhtiöt tietävät putkiremontin arvon vahinkojen ehkäisijänä. Tämän takia jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutukselle tuntuvan alennuksen, jos talossa remontoidaan putkisto.
Putkiremontin ajankohtaisuutta voi kuitenkin olla hankala arvioida ilman alan asiantuntemusta. Tämä onkin yksi syy sille, miksi LVIturva tarjoaa putkistojen kuntoarvioita maksutta.
Kuten edellä mainitsimme, omakotitaloissa vakuutusyhtiöiden vähiten korvaamat vuotovahingot liittyvät viemäriin, lämpöverkkoon ja käyttövesiputkistoon. Tämä on vain yksi syy lisää sille, miksi putkistojen kuntoa kannattaa pitää silmällä. Lisäksi vuotoselvityksen mukaan hoidon ja huollon laiminlyönti sekä käyttäjän virhe tai huolimattomuus olivat yleisiä vahingon aiheuttajia niissä tapauksissa, joissa korvauspäätös on ollut kielteinen. Toisin sanottuna omakotitalon asukkaiden on tärkeää tietää, missä kunnossa kodin putkisto on ja miten siitä pidetään huolta.
LVIturva tarjoaa omakotiasukkaille maksuttomia viemärikuvauksia ja putkistojen kuntokartoituksia. Mikäli et tiedä, missä kunnossa putket ovat, suosittelemme kartoitusta lämpimästi. Kokemuksemme mukaan putkien kunto kartoitetaan usein aivan viime tinkaan tai pahemmassa tapauksessa liian myöhään.
Sähköautot ovat yleistymässä kovaa vauhtia ja moni omakotiasuja varmasti miettiikin sähköauton sopivuutta itselleen. Muutaman kilometrin matkoja tekevät urbaanit kansalaiset ovat jo sähköautoilusta ajat sitten innostuneet – eikä aiheetta – mutta onko sähköauto fiksu valinta omakotiasujalle?
Tänäkin vuonna järjestimme suuren aurinkopaneeliarvonnan, jossa oli mahdollisuus voittaa 12 paneelin aurinkosähköjärjestelmän. Voitto osui tällä kertaa Vantaalla omakotitalossa asusteleville Janne ja Mari-Anne Honkaselle.