Pidä vuotovahingon riski kurissa: nämä ovat yleisimmät vesivahingon aiheuttajat

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Pidä vuotovahingon riski kurissa: nämä ovat yleisimmät vesivahingon aiheuttajat

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
vesivahinko

Suomessa tapahtuu noin 100 vesivahinkoa päivässä. Hyvin moni vahinko on kuitenkin estettävissä omilla toimilla. Tämän takia on tärkeää ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat oman kodin vuotovahinkoriskiin. Olemme listanneet tähän kirjoitukseen viisi yleisintä vesivahingon aiheuttajaa Suomessa. Vesivahingon aiheuttajien sijoitukset perustuvat Finanssialan Keskusliiton vuotovahinkotutkimukseen.

Sija 5: vesikalusteet ja laitteet

Vesikalusteet – kuten WC-istuimet ja hanat – ovat viidenneksi yleisin vesivahingon aiheuttaja. Vesivahinkoriskiä arvioidessa kannattaa eniten pitää silmällä hanoja, sekoittajia, sulkuventtiilejä sekä WC-istuimia ja -säiliöitä. Vesivahinko voi aiheutua unohtamalla jättää hana auki, mutta vuotoja voi aiheutua myös vanhan hanan liitoksista. Hajulukot voivat myös vuotaa – näin varsinkin, jos ne on asennettu väärin. Voit lukea aiheesta lisää hajulukon LVI-ongelmiin perehtyvästä blogikirjoituksestamme. WC-istuimet tai -säiliöt taas voivat aiheuttaa vuotovahingon, jos niihin syntyy halkeama. Vastoin yleistä uskomusta, istuin tai säiliö voi haljeta myös ”itsestään” ilman siihen kohdistuvaa iskua.

Vesikalusteet kannattaa vaihtaa tai korjata mahdollisimman nopeasti, mikäli minkäänlaista vuotamista havaitaan. Hanojen vaihtamista kannattaa harkita, jos ne vaikuttavat kuluneilta ja haurailta. Tilastoihin perustuen voidaan sanoa, että vesikalusteiden uusiminen tulee kyseeseen, niiden ikä on noin 25 vuotta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tämä on vain suuntaa antava luku, sillä eri kalusteet kuluvat ja rasittuvat eri tahdissa.

Sija 4: lämpöverkko/lämmitysverkosto

Lämpöverkko, eli vesikiertoiset patterit sekä niihin liitetty putkisto, on neljänneksi yleisin vesivahingon aiheuttaja. Putkisto haurastuu ajan saatossa esimerkiksi korroosion vaikutuksesta. Varsinkin järjestelmään lisätty vesi aiheuttaa haurastumista, sillä se sisältää happea, joka ruostuttaa putkea sisältäpäin. Mikäli vettä joudutaan lisäämään säännöllisesti, putkistossa saattaa olla jo vuoto.

Vesivahingon kannalta lämpöverkko on erityisen ongelmallinen siksi, että putket usein kulkevat rakenteiden sisällä, jolloin niiden kuntoa ei pääse tarkastelemaan. Vaikka putkiston näkyvä osa näyttäisi hyväkuntoiselta, se ei kerro oikeastaan mitään piilossa olevan putkiston kunnosta, sillä korroosio haurastuttaa putkistoa epätasaisesti.

Lämpöverkon putkien kuntoa kannattaa pitää silmällä erityisen tarkasti, kun putkien ikä on yli 23 vuotta, sillä tässä iässä vesivahinkoriski alkaa jo olla merkittävä. Jos taas lämpöverkon ikä lähenee 40 vuotta, aletaan olla jo hyvinkin vaarallisilla vesillä. Jos asut omakotitalossa, voit varata Taloturvan maksuttoman lämpöverkon kuntoarvion.

Sija 3: astianpesukone

Astianpesukoneen aiheuttama vesivahinkoriski saattaa tulla yllätyksenä, mutta totta se on: astianpesukone on tilastojen mukaan kolmanneksi yleisin vuotovahingon aiheuttaja. Astianpesukone on vesivahingon kannalta ongelmallinen siksi, ettei se sijaitse märkätilassa. Jos vuoto tapahtuu, vesi ei valu lattiakaivoon, niin kuin esimerkiksi pyykinpesukoneen kanssa kävisi.

Voit pienentää astianpesukoneen aiheuttamaa vesivahinkoriskiä vaihtamalla poistoletkun noin viiden vuoden välein. Jos konetta siirretään esimerkiksi muuton yhteydessä, kannattaa letku vaihtaa samalla kertaa, mikäli ikää on kertynyt. Jos taas itse kone on yli 15 vuotta vanha, voi senkin vaihtamista harkita.

Sija 2: viemäri

Viemäriputkisto on toiseksi yleisin vesivahingon aiheuttaja, eikä ihme: Suomessa on paljon vanhoja taloja, joissa viemäri on päässyt pahasti ruostumaan. Tässä kohtaa pitää myös täsmentää, etteivät muoviputketkaan ole turvassa ajan hampaalta. Muovi myös haurastuu vuosien varrella ja lopulta halkeaa. Asiasta voi lukea tarkemmin muoviviemäreihin perehtyvästä blogikirjoituksestamme.

Viemäriputkisto ei haurastu pelkästään ulkopuolelta, vaan myös sisältäpäin, sillä putkessa kulkee paljon erilaisia syövyttäviä aineita. Tämän takia viemäriputkenkaan kuntoa ei kannata arvioida pelkästään tarkastelemalla putkiston näkyviä osia. Todellinen kunto selviää kuvaamalla viemäriputkisto sisältäpäin viemärikameran avulla. Mikäli asut omakotitalossa, voit varata taloosi maksuttoman viemärikuvauksen.

Viemärikuvausta kannattaa harkita, jos putkiston ikä on yli 22 vuotta, sillä tästä lähtien vesivahinkoriski alkaa merkittävästi kasvaa. Jos taas putkiston ikä lähenee 40 vuotta, vesivahinkoriski alkaa olla erittäin suuri. Paljon kuitenkin riippuu mm. materiaalista ja siitä, miten vastuullisesti viemäriä on vuosien varrella käytetty. Jos viemäri ”oireilee”, eli esimerkiksi tukkeutuu tai talossa on viemärin hajua, saattaa viemäriremontti tai -huolto olla paikallaan.

Sija 1: käyttövesiputkisto

Käyttövesiputkisto on yleisin vuotovahingon aiheuttaja Suomessa. Niin kuin lämpöverkkokin, käyttövesiputkisto on altis haurastavalle korroosiolle ja putkisto kulkee usein piilossa talon rakenteiden sisällä. Toisin sanoen putkisto voi näyttää ulkoa tarkasteltuna hyvältä, vaikka rakenteiden sisällä putket ovat umpiruosteessa. Lisäksi hanojen avaaminen ja sulkeminen aiheuttaa paineiskuja, jotka salakavalasti rasittavat niin kalusteita kuin putkistoa.

Ensimmäistä sijaa voi osaltaan selittää sekin, että Suomen kuumat kesät ja kylmät talvet altistavat käyttövesiputkiston suurille lämpötilavaihteluille. Putkisto rasittuu, kun se jatkuvasti laajenee ja supistuu vaihtelevan lämpötilan mukaan. Kuumassa ympäristössä kylmä putki myös kondensoi vettä pinnalleen, eli ”hikoilee”, mikä edesauttaa ruostumista. Kylmäkään keli ei ole hyväksi; vesivahinkoriski kasvaa erityisesti, jos käyttövesiputki pääsee jäätymään. Tämä johtuu siitä, että putkiston sisällä turpoava jää rasittaa putkea voimakkaasti.

Käyttövesiputkiston kunnon tarkastuttamista kannattaa harkita, kun putkisto on yli 22 vuotta vanha kohonneen vesivahinkoriskin takia. Mikäli putkiston ikä on reilusti yli 30 vuotta, alkaa riski olla jo erittäin merkittävä. Jos olet omakotiasuja, voit varata Taloturvan maksuttoman käyttövesiputkiston kuntoarvion.

Arvioi vuotovahinkoriski testin avulla

Taloturvan sivustolta löytyy nyt testi, jonka avulla voi saada karkean arvion siitä, miten suuri vesivahingon uhka on omassa kodissa. Testin avulla voi paljastua riskitekijöitä, joita ei ole aiemmin tullut ajatelleeksi – ei siis muuta kuin kokeilemaan!

Vuotovahinkoriski-testi

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

vesivahinko
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.