Monessa omakotitalossa heikko ilmanvaihto – remontti usein tarpeen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Monessa omakotitalossa heikko ilmanvaihto – remontti usein tarpeen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
huono sisäilma

Suomessa on jopa miljoona asuntoa, jossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kirjoittaa Tekniikka & Talous. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti vastikään puutteellisen ilmanvaihdon yleisyydestä etenkin 70- ja 80-lukujen rivi- ja omakotitaloissa.

Sisäilman laadusta on osattu kyllä olla viime aikoina huolissaan, mutta siitä huolimatta ilmanvaihdon toimintaan ei monikaan omakotiasuja juuri osoita mielenkiintoa. Heikkoon sisäilmaan myös tottuu nopeasti, jolloin asian on helppo unohtua. Huono ilmanvaihto voi kuitenkin aiheuttaa harmia niin elämänlaatuun kuin talon rakenteille. Tämän takia omakotiasujana on tärkeää tietää ilmanvaihdon perusteet. Tässä blogissa käymme läpi, miten eri ilmanvaihtomekanismit eroavat toisistaan ja miksi kotimaisten omakotitalojen ilmanvaihtojärjestelmät ovat usein remontin tarpeessa.

Suomen suosituin ilmanvaihtotapa toimii nykystandardeilla heikosti

Ennen 1960-lukua asuntoihin tehtiin melkein aina painovoimainen ilmanvaihto ja Hengitysliiton mukaan se onkin edelleen asuntojen yleisin ilmanvaihtotapa Suomessa. Kyseinen ilmanvaihtotekniikka tarjoaa kuitenkin nykystandardeilla heikon lopputuloksen. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Tämän takia ilmanvaihdon teho vaihtelee sään mukaan, eikä sillä usein saada tarpeeksi kattavaa ilmanvaihtoa kaikkialle taloon. Kun ilma ei vaihdu kunnolla, sen hiilidioksiditaso voi helposti nousta liian korkeaksi, jolloin asukkaat voivat kärsiä esimerkiksi kroonisesta päänsärystä ja voimattomuudesta. Myös haju- ja pölyhaitat ovat tavanomaisia painovoimaiselle ilmanvaihdolle.

Poistopuhallin aiheuttaa haitallista alipainetta

1960-luvun jälkeen koneellinen poistoilmanvaihto alkoi kilpailla painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa. Koneellinen poistoilmanvaihto ei ole juuri riippuvainen sääolosuhteista, mutta silläkin on heikkoutensa. Asentaessa tapana on ollut jättää korvausilmaventtiilit kokonaan asentamatta, tai asentaa niitä liian vähän poistoilmaventtiileihin nähden. Näin ollen talosta puhalletaan ilmaa koneellisesti ulos, mutta korvausilmaa ei puhalleta samalla teholla talon sisään. Seurauksena on alipaine, joka ”imee” epäpuhtauksia talon rakenteista hengitysilmaan. Sisäilmaan voi näin sekoittua mm. asbestihiukkasia ja radonia sisältävää kaasua, jotka saattavat aiheuttaa jopa syöpäriskin.

Poistoilmanvaihtojärjestelmien ilmanvaihto on usein riittämätöntä ja epäekologista sen suuren energiakulutuksen takia; kun lämmintä ilmaa puhalletaan ulos ottamatta lämpöenergiaa talteen, se menee kokonaan harakoille. Lisäksi kun sisään tulevaa ilmaa ei lämmitetä, ilmavirrat aiheuttavat vedon tunteen.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on nykyaikainen ratkaisu

Nykyisin suurin osa uusista omakotitaloista luottaa koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmään, jossa ilma sekä puhalletaan sisään että poistetaan koneellisesti. Nykyaikaisissa järjestelmissä poistoilman lämpöä voidaan kerätä talteen ja muuttaa sähköenergiaksi. Tämäntyyppiset järjestelmät ovat energiatehokkaita ja usein myös suodattavat tehokkaasti tuloilmaa. Näin sisäilmaa saadaan suojattua talon ulkopuolelta tulevilta epäpuhtauksilta, kuten katu- ja siitepölyltä. Koska laitteet puhaltavat samalla teholla sekä sisään että ulos, alipainetta ei pääse muodostumaan, jolloin talon rakenteiden hiukkasia tai radonkaasua ei vedetä hengitysilmaan.

Heikko ilmanvaihto omakotitalossa johtaa talon vaurioitumiseen ja terveysongelmiin

Kuten aiemmin mainitsimme, huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa terveysriskin. Huono sisäilma voi johtaa monenlaisiin oireiluihin, kuten keskittymisvaikeuksiin, allergisiin oireisiin ja päänsärkyyn. Tämän lisäksi heikon ilmanvaihdon seurauksena pyykkäämisen, suihkussa käynnin, tiskaamisen ja muun normaalin elämisen aiheuttama kosteus ei pääse tehokkaasti ulos. Ilman kosteus tiivistyy pinnoille ja voi aiheuttaa maali- ja tapettivaurioita. Vaarana on myös kosteusvaurioiden ja homepesäkkeiden syntyminen.

Epäiletkö kodissasi olevan heikko ilmanvaihto?

Heikosta sisäilman laadusta ei kannata kärsiä. Mikäli omakotitalossasi on painovoimainen ilmanvaihto tai pelkkä yksittäinen poistoilmaventtiili, kannattaa hyödyntää maksuton sisäilmatutkimus. Näin tiedät kotisi hengitysilman tason ja saat samalla tarpeen vaatiessa tarjouksen sisäilmaremontista.

Kodin ilmanlaadun tasosta kannattaa olla tietoinen viimeistään silloin, kun omakotitalo laitetaan myyntiin. Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa myyjä vastaa virheistä vielä viisi vuotta kaupan solmimisen jälkeen. Terveydensuojelulaki (26 §) määrää, että asunnon tai muun sisäilman puhtaus ja ilmanvaihto tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa. 

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

huono sisäilma
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.